Glykovaný hemoglobin (Hemoglobin A1c) v krvi

 

Glykace molekuly hemoglobinu vzniká neenzymovou reakcí glukoso-6-fosfátu nebo glukózy s NH2 skupinou terminálního valinu b–řetězce hemoglobinu. Podíl glykovaného hemoglobinu tvořený in vivo je úměrný koncentraci volné glukózy. Proto u pacientů s DM, u kterých je hladina glukózy trvale zvýšena, se vytvoří větší množství glykovaného hemoglobinu. Reakce probíhá pomalu a postupně, děje odehrávající se v molekule hemoglobinu jsou vázány na životnost červené krvinky (tj. 120 dní). Stanovení podílu glykovaného hemoglobinu (frakce HBA1c, která představuje vlastní stabilní ketoamin) je jakousi “biochemickou pamětí” předcházející hyperglykémie. V organismu se však při chronickém zvýšení neglykuje pouze hemoglobin, ale i jiné bílkoviny. Tento pochod se dává do souvislosti s poškozením některých orgánů a tkání jako projev komplikace diabetu (glykace proteinů bazální membrány glomerulů, glykace kolagenu stěny cév nebo kloubů, glykace proteinů oční čočky). Stanovení glykovaného hemoglobinu je cenným ukazatelem úspěšnosti kompenzace diabetu, je obrazem  kompenzace diabetu za posledních 6-8 týdnů.

 

Kriteria kompenzace diabetu:

 

 

Meze platné od 1.1.2012

Kompenzovaný diabetes

43 - 53

Nekompenzovaný diabetea

Nad 53 mmol/mol

 

Autorské poznámky

Laboratorní příručka OKBH NsP Kladno