Glykovaný hemoglobin (Hemoglobin A1c)
v krvi
Glykace molekuly hemoglobinu vzniká neenzymovou reakcí glukoso-6-fosfátu
nebo glukózy s NH2 skupinou terminálního valinu b–řetězce hemoglobinu. Podíl glykovaného
hemoglobinu tvořený in vivo je úměrný koncentraci volné glukózy. Proto u
pacientů s DM, u kterých je hladina glukózy trvale zvýšena, se vytvoří
větší množství glykovaného hemoglobinu. Reakce probíhá pomalu a postupně, děje
odehrávající se v molekule hemoglobinu jsou vázány na životnost červené
krvinky (tj. 120 dní). Stanovení podílu glykovaného hemoglobinu (frakce HBA1c,
která představuje vlastní stabilní ketoamin) je jakousi “biochemickou pamětí”
předcházející hyperglykémie. V organismu se však při chronickém zvýšení
neglykuje pouze hemoglobin, ale i jiné bílkoviny. Tento pochod se dává do
souvislosti s poškozením některých orgánů a tkání jako projev komplikace
diabetu (glykace proteinů bazální membrány glomerulů, glykace kolagenu stěny
cév nebo kloubů, glykace proteinů oční čočky). Stanovení glykovaného
hemoglobinu je cenným ukazatelem úspěšnosti kompenzace diabetu, je obrazem kompenzace diabetu za posledních 6-8 týdnů.
Kriteria kompenzace diabetu:
|
Meze platné od 1.1.2012 |
Kompenzovaný diabetes |
43 - 53 |
Nekompenzovaný diabetea |
Nad 53 mmol/mol |
Autorské poznámky
Laboratorní příručka OKBH NsP Kladno